Poreklo imena Zlatibor

porekloimena280x187

Nije poznato kako se Zlatibor zvao u najstarije vreme. U srednjem veku, ovaj kraj se nalazio u okviru župe Rujno, administrativne oblasti Raške, pa je i Zlatibor nosio takvo ime. Ono potiče od kržljave biljke Ruja, koja se koristila za bojenje (štavljenje) kože i izvozila se u Dubrovnik, a danas raste po selima Semegnjevu, Stublu i Uvcu. Od XVIII veka, sve više se koristi naziv Zlatibor, a 1855-te godine je, prilikom nove administrativne podele Srbije, Rujanski srez podeljen na Ariljski i Zlatiborski, pa ime Zlatibor dospeva i u zvanična dokumenta. 
Postoje tri predanja o postanku imena Zlatibor. Jedno kaže da je to ime nastalo od zlatne boje pašnjaka na Zlatiboru koji s jeseni dobijaju žutu boju, boju zlata. Drugo da su se doseljenici iz Crne Gore i Hercegovine na Zlatibor hvalili bogatstvom borove šume, govoreći: "Zlatan je to bor!", jer su drvo koristili za građu i za njih je bio glavni izvor prihoda. Treće predanje (koje se smatra najverovatnijim) kaže da je to ime postalo od jedne veoma retke vrste belog bora sa žutom četinom, tzv. zlatnog bora, čije je naučno ime Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica. Zlatnog bora ima samo još u selu Negbini i stavljen je pod zaštitu države.

TOP
Dobrodošli na nas sajt! Da bi stranicu mogli da Vam prikažemo na optimalan način koristimo kolačiće. Ukoliko ne prihvatite korišćenje kolačića, neki delovi sajta Vam možda neće biti dobro prikazani. Daljim korišćenjem stranice izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića
Više informacija Prihvatam Odbijam