Mokra Gora

mokragora280x170

Mokra Gora se nalazi na granici između Tare i Zlatibora i na granici Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Za nju je karakteristična veoma velika visinska razlika između najniže (nadmorska visina ~ 460m) i najviše kote (vrh planine Tare - Zborište, nadmorske visine 1544m). Mokra Gora zauzima površinu od približno 55 km². Ime selu je, kako predanje kaže, dao njegov aga Mustaj - beg iz Priboja. Kažu da je tu zakonačila neka vojska i ložila sirovu goru (drva) na vatru, pa su govorili : ’’ ala je ova gora mokra’’, pa je tako nastalo ime Mokra Gora.
Pruga koja je preko planinskog prevoja Šargan povezivala Užice i Višegrad, jedinstvene trase koja gledana iz vazduha ima oblik broja osam, nazvana je Šarganska osmica. Sagradjena davne 1925. a obnovljena 1999. godine. Svojom dužinom od 3,5 km prolazi kroz impresivne predele, i čini još jednu od atrakcija ovog kraja koju treba videti.
U Mokroj Gori se nalazi nekoliko desetina mineralnih izvora. Zbog činjenice da Mokra Gora leži na jednom od najvećih nalazišta niklom bogate železne rude u Evorpi, većina izvora ima izrazito visok sadržaj rastvorenih jona. Najpoznatiji među lekovitim izvorima u Mokroj Gori nosi naziv “Bela voda”, ili očna voda, koji ima visoku ph vrednost od 11,5.
Reditelj Emir Kusturica je kod Mokre Gore, na brdu Mećavniku, napravio etno selo „Drvengrad“.
Iskoristite neki od naših specijalnih paketa, uživajte u "Klubu Satelit Zlatibor" i aktivnom odmoru!

TOP
Dobrodošli na nas sajt! Da bi stranicu mogli da Vam prikažemo na optimalan način koristimo kolačiće. Ukoliko ne prihvatite korišćenje kolačića, neki delovi sajta Vam možda neće biti dobro prikazani. Daljim korišćenjem stranice izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića
Više informacija Prihvatam Odbijam